top of page

Pieni museo isojen kisoissa


Kuvitus: Jussi Karjalainen

Vuodesta 2014 alkaen on järjestetty valtakunnallinen Vuoden museo -kilpailu, joka kasvattaa suosiotaan. Arvonimen ovat voittaneet sellaiset museokonkarit kuin Helsingin kaupunginmuseo, Espoon modernin taiteen museo EMMA, Serlachius-museo Gösta ja vuonna 2022 Poliisimuseo Tampereelta. Kyseiset museot ovat isoja, suurten kaupunkien suosittuja organisaatioita.


Vanhassa Riihisaaren viljamakasiinissa sijaitsee Savonlinnan museo. Se on pian 40 vuotta täyttävä pieni kulttuurihistoriallinen museo. Sen kokoelman perustan muodostavat ensi vuonna sata vuotta täyttävän Pyhän Olavin Kilta -yhdistyksen kokoelmat. Museon pienuudesta huolimatta sen kookkaimmat esineet ovat uljaat yli 100-vuotiaat museohöyrylaivat. Niihin on tänäkin kesänä päässyt tutustumaan Riihisaaren laiturin kelluvassa näyttelyssä.


Riihisaaren museolla on nyt kolmas johtajansa. Toimi Jaatisen ja Mirjam Kosusen jälkeen vetovastuuseen nousi Nikke Kaartinen Lahdesta. Hänen johtajuutensa alkoi elokuussa 2019 poikkeusoloissa: Vuonna 1852 valmistuneen museorakennuksen talotekniikkaremontti oli juuri alkamassa. Mittava kunnostustyö vaati koko museon poismuuttoa rakennuksesta sekä kaikkien tilojen täydellistä tyhjentämistä. Voi sitä pakkaamisen, roudaamisen ja järjestelemisen määrää! Onneksi väliaikaistilat löytyivät kivenheiton päästä entisestä Nälkälinnanmäen kirjastorakennuksesta.Remontti aktivoi museota


Museon saneeraus valmistui keväällä 2021, ja kesällä myös yleisö pääsi tutustumaan uudistettuun Riihisaareen. Erittäin onnistunutta remonttia voidaan pitää yhtenä lähtölaukauksena kohti hakua vuoden museoksi pari vuotta myöhemmin. Riihisaaren tarinassa ikään kuin avautui uusi lehti remontin myötä. Museon väki onkin alkanut kutsua aikaa Uuden Riihisaaren ajaksi. Moni asia uudistui samoihin aikoihin: sisätilat, talotekniikka, piha-alue, visuaalinen ilme, museokonsepti, museon nimi… Asiakkaille yhtenä näkyvimpänä uudistuksena ovat uudet asiakaspalvelu- ja museokauppatilat, jotka avautuvat ja raikastuivat laivahenkisessä teemassa edukseen. Nyt kaikki vierailijat pääsevät museoon esteettömästi uuden elämyksellisen sisäänkäynnin kautta.


Vuoden museo -kilpailun palkintokriteereissä edellytetään, että voittajamuseo on tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle. Sen on myös pitänyt edistää omalla toiminta-alueellaan merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Kun Vuoden museo -kilpailu vuodelle 2023 avautui lokakuussa 2022, koettiin Riihisaaressa, että nyt olisi meidän aikamme lähteä mukaan.Tapahtumien uusi Riihisaari


Uusi Riihisaari oli alkanut näkyä, kuulua, osallistua ja ottaa kantaa paljon enemmän kuin ennen. Museomme rooli oli muuttunut aktiivisemmaksi, ja se oli myös huomattu. Riihisaari on ollut käynnistämässä alueellisia verkostoja sekä liittynyt aktiivisesti jo olemassa oleviin. Museonjohtaja on ollut tuttu näky erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa museomme ulkopuolella kertomassa Riihisaaren tarinaa.


Myös museon omalla tontilla, museosaarella, haluttiin lisätä kohtaamisia asiakkaiden ja Riihisaaren ystävien kanssa. Tapahtumien, tilaisuuksien ja opastusten määrää lisättiin. Kesäisin alettiin muun muassa järjestää päivittäisiä yleisöopastuksia parilla kielellä. Risteilyjen määriä museohöyrylaivoilla kasvatettiin ja risteilyajankohtia laajennettiin myös myöhemmälle syksyyn. Uusia muun muassa musiikkiin liittyviä tapahtumia kokeiltiin ennakkoluulottomasti yhteistyökumppaneiden kanssa niin sanottuun pimeään aikaan. Rohkein oma avaus oli täysin uuden ja oman bluesfestivaalin perustaminen marraskuun pimeyteen. Monikerroksinen juurimusiikki toimi erinomaisesti museon näyttelytiloissa, ja kansaa riitti. Riihisaari Bluesin vuosittainen jatko kaamoksen keventäjänä oli kerralla selvä.


Kyllähän täällä muutakin on alkanut tapahtua: On innostettu kansaa yhteisen ja yleisen museosaunan rakentamiseen Riihisaareen. On osallistuttu paikallishistorian julkaisuihin ja yhteisöllisiin dokumentointiprojekteihin. On jatkettu yleisöluentoja yhteistyössä kumppaneiden kanssa. On tarjottu tiloja, pihaa ja kumppanuutta muiden tapahtumajärjestäjien toimintakentäksi.Jännitystä riitti koko kevään


Tammikuun lopulla 2023 Riihisaaressa kaikui riemuhuutoja, sillä meidät oli valittu neljän kilpailufinalistin joukkoon! Jo se tuntui voitolta. Samalla meidät valtasi positiivisen jännittynyt ilmapiiri: Nyt voittajan valitseva palkintoraati tulee oikeasti meille kylään! Mitä me keksimme ohjelmaksi kolmeksi tunniksi?


Kaikenlaisia ideoita heitettiin ilmaan. Lopulta päätimme luottaa siihen, että me ja museomme itsessämme riitämme. Toivoimme, että palkintolautakunta näkisi, kuinka monipuolista ja vaikuttavaa työtä teemme ja kuinka innostuneita olimme kaikenlaiseen uuteen ja erilaiseenkin.

Viimein seitsemänhenkinen raati saapui meille maaliskuussa eräänä perjantai-iltapäivänä. Oliko meille valikoinut ajankohta kenties pahin mahdollinen? Lautakunta saattoi olla jo väsynyt reissaamiseen työviikon lopuksi. Kuinka meidän kävisi? Jaksaisiko ryhmä innostua meistä enää ollenkaan?


Onneksi huolehdimme turhaan. Iloinen joukko museoammattilaisia ilmestyi tiloihimme ihaillen sisääntulon betoniin upotettuja ”Riihisaaren fossiileja” sekä museokaupan laivankokkien mallisia uniikkeja myymäläkalusteitamme. Otimme vieraat vastaan savolaisen mutkattomalla tyylillämme ja kiersimme paikkoja. Muun muassa sisävesisaaristolaisuuteen keskittyvä valokuvanäyttelymme teki selkeästi vaikutuksen. Samoin tekivät tietysti museohöyrylaivamme, joista tervahöyry Mikkoon pääsimme sisäänkin, vaikka oli maaliskuu ja laivat lepäsivät talviteloilla.


Museolaivamme ansaitsivatkin suuren huomion, niin keskeisiä ne ovat toiminnassamme. Viime vuosina tervahöyry Mikon, matkustajalaiva Savonlinnan ja höyrykuunari Salaman kunnostus on edennyt. S/s Savonlinna ja s/s Mikko ovat osallistuneet myös vanhoja höyrylaivoja kokoaviin regattoihin ja pitäneet osaltaan esillä arvokasta kelluvaa kulttuuriperintöämme. Suuri yleisö on saanut tutustua laivoihimme myös uusilla opastetuilla museolaivakierroksilla, jotka ovat olleet suosittuja.


Kuulimme myöhemmin, että Vuoden museo -kilpailun raati oli aistinut Riihisaaren hyvän hengen sekä työyhteisön sisällä, että asiakaspalvelussa. Meitä kiiteltiin myös omistautuneesta ja ammattitaitoisesta työn tekemisestä. Vierailupäivä oli siis onnistunut, ja siltä meistäkin tuntui.Jännitys huipentui toukokuussa


Mutta sitten alkoi suurin jännittäminen, sillä kilpailu ratkeaisi vasta muutaman kuukauden päästä toukokuussa Helsingissä. Kun koitti aika lähteä gaalailtaan, jossa Vuoden museo -kilpailun tulokset julistettaisiin, mietittiin tilaisuuteen osallistujia joukolla. Toukokuu on museossamme vilkasta aikaa museolaivojen kevätkunnostuksen ja koululaisryhmien vuoksi. Pienestä henkilökunnastamme ei voinut kevätkiireiden ja pitkien välimatkojen vuoksi osallistua juhlaan kuin kaksi henkilöä, johtajamme sekä asiakasneuvojamme Piia Karjalainen. Oli kuitenkin jännittävää miettiä yhdessä gaalaillan tulevaa kulkua sekä pohtia Piian juhla-asua.


Edustajamme laitettiin Helsingin-junaan, ja he saivat potkut takapuolille onnentoivotukseksi. Gaalaillan aikataulu oli meidän Savonlinnaan jääneiden riihisaarelaisten tiedossa, mutta tietenkin aikataulut elivät. Oli piinaavaa istua illalla vain kotona ja yrittää seurata tilaisuutta eri tahojen somepäivitysten kautta. Kun viimein, noin kello 22.30, puhelimen näyttöön ilmestyi Museoliiton päivitys, että Vuoden museo 2023 on Riihisaari, meinasi ainakin eräällä riihisaarelaisella mennä ”kotikatsomojäätelöt” rinnuksille!


Yhteydet pätkivät, ja halu olla paikalla mukana oli valtava! Kyynel silmässä ja NIIN ylpeänä oli upeaa seurata useamman somekanavan kautta, kun edustajamme kävivät pokkaamassa Vuoden museo -palkintomme. Olisi tehnyt mieli tehdä jotain hullua, ja viestittelimmekin kollegoiden kera, että torilla tavataan! Juhliminen Savonlinnan torilla toukokuisena torstaiyönä olisi kyllä ollut hullua: vain me ja pari lokkia bilettämässä, tyhjällä pimeällä kentällä.


Välittömästi onnitteluita alkoi tulla valtavasti eri tahoilta, paikallisia ja valtakunnallisia, ulkomailtakin. Somekanavat kilisivät tauotta, ja onnittelukukkia tuotiin asiakaspalveluun. Se oli kyllä yhtä riemua ja juhlaa monta päivää!


Voitto tuli siis kotiin. Osasimmeko sitä odottaa? Kyllä, tai niinhän pitää ajatella, kun kisaan lähtee mukaan. Oliko voiton tavoittelu utopiaa? Ei. Se oli tervettä halua kysyä, voiko pienikin olla hyvä. Vuoden museo -voitto on kokoaan suuremman museon osoitus määrätietoisesta kehittämistyöstä, joka jatkuu edelleen. Tämä voitto on myös kaikkien Riihisaaren ystävien, Savonlinnan ja itäisen Suomen yhteinen voitto.


Nikke Kaartinen ja Piia Karjalainen vastaanottivat pystin ja kunniakirjan gaalassa Helsingissä. Kuva: Museoliitto

Vuoden museoksi 2023 valittiin Riihisaari –Savonlinnan museo, jossa kirjoittaja toimii museoamanuenssina.bottom of page