top of page

Klassisen musiikin nuoret lupaukset Savonlinnan kesässä


Myliavska Zoriana (vas) ja Ivanukha Valeriia Ukraina-konsertissa 14.7.2022. Kuva: Juuso Koski

Kesäisessä Savonlinnassa voi kuulla ihmeellisen taidokasta laulua ja soittoa musiikkiopistorakennuksen ikkunasta tai konserteissa ympäri kaupunkia.


Savonlinnan Musiikkiakatemia yhdistää suomalaisen, maailmalla arvostetun klassisen musiikin huippuosaamisen, kansainväliset taiteilijat sekä nuoret lahjakkuudet ainutlaatuisella tavalla Savonlinnan kulttuurikesässä. Musiikkiakatemian mestarikursseilla nuorilla taiteilijoilla on mahdollisuus kokonaisvaltaiseen oppimiseen, jossa avoin vuorovaikutus ja monipuolisuus ovat tärkeitä tekijöitä matkalla syvempään oivallukseen. Merkittävää on myös se, että kamarimusiikkikursseilla opettajat ja opiskelijat musisoivat yhdessä. Musiikkiakatemia myös omalta osaltaan lisää alueen kulttuurista kiinnostavuutta oopperajuhlakauden aikana.


Savonlinnan Musiikkiakatemia on taidemusiikki-instituutio, jonka juuret juontuvat akateemikko ja säveltäjä Yrjö Kilpisen vuonna 1955 perustamiin Savonlinnan Musiikkipäiviin – maamme vanhimpaan kesäiseen musiikkifestivaaliin. Savonlinnan Musiikkiakatemian kannatusyhdistys ry luotiin vuonna 2002 entisen Savonlinnan Oopperajuhlien koulutussäätiön, Aino Ackté -instituutin, toiminnan hiipuessa. Myös nykyiset Savonlinnan Oopperajuhlat heräsivät henkiin kesällä 1967 Savonlinnan Musiikkipäivien mestarikurssin yhteydessä.


Musiikkiakatemia on yli kymmenen vuoden ajan järjestänyt talvisin musiikin mestarikursseja myös vieraissa kulttuureissa, joissa on suurta mielenkiintoa ja oppimisen halua eurooppalaiseen klassiseen musiikkiin. Musiikkisilta Savonlinnasta on ulotettu mm. Azerbaidžaniin, Dubaihin, Egyptiin, Jordaniaan, Singaporeen ja Turkkiin. Musiikkisilta luo tiivistä yhteyttä kohdemaiden nouseviin kykyihin ja auttaa heitä etenemään kansainvälisille huipuille. Savonlinna ja Suomi ovat kiitettyjä nimiä, kun jo yli 200 stipendiaattia on päässyt Savonlinnaan nauttimaan Musiikkiakatemian kesäkurssien opetuksesta. Musiikkiakatemia onkin jo ulkomailla tunnetumpi kuin kotimaassa.


Gothóni orkesterin johdossa. Kuva: gothoni.com

Professori, pianotaiteilija Ralf Gothóni on Musiikkiakatemian sielu ja merkittävä kansainvälisten toimintojen kehittäjä. Kesällä 2023 tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun nuori pianisti Gothóni musisoi ensimmäistä kertaa Savonlinnassa. Tänä kesänä Gothóni kollegoineen konsertoi Savonlinnan Tuomiokirkossa esittäen Schubertin Forelli-kvinteton.


Savonlinnan musiikkiakatemian toiminnan tavoitteena on nuorten muusikoiden ammattitaidon syventäminen sekä suomalaisen musiikkielämän ja sen kansainvälisten suhteiden edistäminen. Musiikkiakatemian laajat kansainväliset ja kansalliset verkostot mahdollistavat mestarikurssien järjestämisen lahjakkaille opiskelijoille ainutlaatuisessa ympäristössä. Yhdessä tekeminen Savonlinnan kesässä synnyttää elinikäisiä ystävyyssuhteita eri kulttuureista tulevien nuorten musiikin ammattilaisten välille.Savonlinnan musiikkiakatemia vaikuttaa


• Joka kesä Savonlinnassa noin 150 opiskelijaa noin 20 maasta

• Vuodesta 2020 koulutusta myös talviviikoilla, tähtäimessä Savonlinnan neljä vuodenaikaa

• Vuosittain yli tuhat opetustuntia, vuosikymmenten aikana koulutusta yli 5 000

mestarikurssilaiselle

• Kansainväliset huippuprofessorit

• Laaja konserttiohjelmisto Savonlinnan musiikkikesässä

• Vuotuinen Talvijuhlakonsertti ikkuna pääkaupunkiseudulle

• Musiikkisilta maailmalle: Egyptissä koulutusta jo 13 vuoden ajan

• Kasvatteja maailman arvostetuimmille konsertti- ja oopperalavoille

• Laaja yhteistyöverkosto aina kansainväliseltä tasolta paikallisiin kulttuuritoimijoihin asti

• Mestarikurssit Savonlinnassa yhteistyössä Savonlinnan kesäyliopiston ja

Taideyliopisto – Sibelius-Akatemian kanssa

• Kannatusyhdistyksen valtuustossa merkittäviä elinkeinoelämän ja

julkishallinnon vaikuttajia

bottom of page