

S Creatives Festival
Sunnuntai 11.6.

Design#1
Nähtävillä klo 11.00 alkaen
Design#1 ilmentää vihamielistä arkkitehtuuria ja herättää ajattelemaan kuinka julkisen tilan käyttö on todella ohjattua. Muun muassa yleisten penkkien alkuperäisenä käyttötarkoituksena on mahdollisuus levähtää ja tarkastella ympäristöä rauhassa. Penkkejä kuitenkin myös suunnitellaan epämukaviksi makoilun ja pidempiaikaisen oleilun estämiseksi. Toivoisimme teoksen auttavan tunnistamaan näitä käyttöä rajoittavia ratkaisuja yleisissä tiloissa sekä kyseenalaistamaan kenelle ja miten tilat suunnitellaan.
Erno Beuker ja Julius Blad

Aarteiden etsijä
Koko tapahtumaviikon ajan
Taiteilija tavattavissa klo 11.00 - 14.00
Laura Hokkanen (s.1997) tuo S-creatives festivaaleille "Aarteiden etsijä"- ympäristötaideteoksen. Teos rakentuu festivaalien ajan kaupungilta, puistoista ja pientareilta löytyneistä materiaaleista, muodostaen pienen veistospuiston.

Kultakivipuisto
Taiteilija tavattavissa klo 11.00 - 14.00
n. 2 km pituisen virkistyspolun varrelta löydät kultakimpaleita, isoja kultaisia lohkareita sekä kultaista kalliota. Kävelyretki muuttuukin aarteen etsinnaksi.
Ideoijana sekä toteuttajana on Savonlinnalainen monialataiteilija Jaana Kuutti, joka on luonut monipuolisia taide-elämyksiä Savonlinnalaisille vuodesta 1993 alkaen.

Reitit
Koko tapahtumaviikon ajan 11.6. alkaen
Taiteilija tavattavissa klo 11.00 - 14.00
Elämäntehtäväsi: Synnyt pimeyden keskelle, yhdeksi sadoista. Ravitset itseäsi ja kaiverrat reittisi läpi kovan puuaineksen, syyt ja oksanpaikat huomioiden. Teet muodonmuutoksen, kasvatat siivet ja pintaan noustessasi lennät ja etsit uuden puun. Juuri oikeanlaisen, vanhan tai muuten heikon. Kaivaudut sisään ja synnytät uudet sadat. Kuolet.
Teet tämän kaiken piilossa, katseilta salassa.
Paitsi nyt. Hetkeksi pitsimäinen kulkusi tulee näkyväksi meille toisille.
Reetta Partanen (s. 1982) tuo S Creatives Festivaaleille Reitit -nimisen teoksen, joka tuo näkyväksi toislajisten kulkemisen sekä reitit. Näin ne peilautuvat osaksi meidän arkikokemusta ja reittejä, katujamme.

Väritysseinä Otusgalleria
Koko tapahtumaviikon ajan 11.6. alkaen
Taiteilija tavattavissa klo 11.00 - 14.00
Kuvittaja Heidi Tamminen kutsuu SIUT osallistumaan taiteen tekemiseen festivaalin aikana!
Kaupungille ilmestyvä väritysseinä ”Otusgalleria” on yhteinen teos, joka herää henkiin festivaaliyleisön toimesta.
Kaikenikäiset ystävät (ja vihamiehet), intoilijat ja ohikulkijat on täten kutsuttu mukaan värittämään kuvitusta ääriviivojen sisä- ja ulkopuolelta, välistä ja päältä niin paljon kuin sielu sietää ja päästelemään luovia höyryjä festivaalin humussa.
heiditamminen.com - IG: @heiditammi

Valokuvia kaupungista, jossa kaikki kadut päättyvät veteen
Ma - Pe 11.00 - 17.00
La - Su 11.00 - 15.00
Tässä kaupungissa jokainen katu päättyy veteen.
Kun näen unta, vesi muuttaa muotoaan
vastaranta peittyy lumeen,
aallot verhoavat kaupungin.
Teoksissani käsittelen aikaa ja haavoittuneisuutta. Olen toiminut valokuvataiteilijana vuodesta 2008 Suomessa ja San Franciscossa Yhdysvalloissa. Olen opiskellut valokuvataidetta muun muassa taideyliopistossa San Francisco Art Institutessa sekä Kuvataideakatemiassa Helsingissä. San Franciscossa olen pitänyt useita näyttelyjä ja minulta on julkaistu siellä myös valokuvakirja, It Looks Like Snow, julkaisija Editions Michel Eyquem. (2011). Suomessa olen esittänyt teoksiani useissa eri näyttelykohteissa, muun muassa Hyvinkään Taidemuseossa (2019), Mikkelin Taidemuseossa (2014), sekä Joensuun taidemuseossa (2016) ja Galleria Luova.fi:ssä Helsingissä. (2016). Viimeisin näyttely oli yhteisnäyttely Kuin muuttuva uni mieheni maalari Ville Löppösen kanssa Savonlinnan museo Riihisaaressa vuonna 2022.

Jostain kotoisin näyttely
Ma - Pe 11.00 - 17.00
La - Su 11.00 - 15.00
Jostain kotoisin -ryhmä
Raija Marttinen, Susanna Pälviä, Hanna Räty, Marja-Riitta Siimala, Hanna Vahvaselkä
”Tulossa jostakin. Nyt tässä. Pian jatkamassa taas matkaa kukin omia polkujamme.”
Jostain kotoisin on viiden, eri puolilla Itä-Suomea (Juvalla, Joensuussa, Mikkelissä ja Mäntyharjulla) asuvan ja työskentelevän kuvataiteilijan muodostama ryhmä. Ryhmä syntyi aikoinaan tarpeesta kokoontua yhteen ja vaihtaa säännöllisesti ajatuksia yksinäisen työhuoneella puurtamisen välissä. Ryhmämme kantavana ajatuksena on ollut kohdata ja pitää näyttelyitä paikkakunnilla, joissa joku meistä asuu tai on joskus asunut; toimia myös taiteen keskusten ulkopuolella.
”Taiteilijan työ on usein yksinäistä puurtamista. Etapeissa teosten yhteen saattaminen on kuin rupattelua, ajatustenvaihtoa matkakumppanien kanssa ja parhaimmillaan kuin yllättävä kiteytymä, solmukohta, tai tienmutkan takaa avautuva uusi näkymä. Etappi tuo näkyville, mitä tallentuu mukaan paikoista, tapahtumista, kohtaamisista. Välähdyksiä viimeisimmän tienpätkän varrelta tai jo pidemmän aikaa mukana kulkenutta, alati muuntuvaa...”
Materiaalimme ovat moninaisia; metallista puuhun, kipsiin ja vahaan. Myös ekologiset kysymykset ja kierrätysmateriaalien käyttö näkyy töissämme. Teoksiimme voi liittyä myös ääntä, liikettä tai valoa ja näyttelyt rakentuvat kulloiseenkin tilaan, aina tilan ehdoilla. Vuosien ystävyys, luonto, paikallisuus ja kuljetut matkat ovat vaikuttaneet teoksiimme ja ne ovatkin eräänlaisia matkakuvia, kenellä konkreettisemmin kuvattuna, kenellä viitteellisemmin.
Yhteinen matkamme alkoi Lahdesta vuonna 2008, jatkuen Porvoon, Joensuun, Varkauden, Juvan, Savonlinnan, Oulun, Mikkelin, Lappeenrannan ja Kotkan kautta Helsinkiin. Kesäkuussa 2023 ryhmämme 12. etappi on Savonlinnassa, Nälkälinnanmäen entisessä kirjastossa.

Taidepiknik
Klo 12.00 - 15.00
Taidepiknik kutsuu Nälkälinnanmäen puistoon sunnuntaipäivän viettoon. Samalla vietetään näyttelyn avajaisia. Ota omat eväät ja piknikviltti mukaan!

Dream Pillow
Klo 12.45
Dream Pillow on kokeilevan äänen esitys, jossa sekoittuvat vaikutteet ambient-musiikista ja spoken word runolausunnasta. Unenomaiset tekstuurit ja lausunta muodostavat tilan, jossa voi levätä.

Word on the street -Päivän sana
Taiteilija tavattavissa klo 12.00 - 15.00
Millainen fiilis Savonlinnassa on tänään? Mitä on meneillään? Mikä on päivän sana?
“Word on the Street - Päivän sana” on tekstiilitaideteos, jonka tuottamiseen festivaalikävijöitä kutsutaan osallistumaan kertomalla sanalla tai parilla, mitä heillä on juuri nyt mielessään. Ajankohtaisia tunnelmia voi raportoida QR-koodien avulla tai tulla kertomaan tapahtumapaikalle, jossa kuvataiteilijaopiskelija Iida Kilpeläinen kirjoo festivaalin aikana kerättyjä sanoja kankaalle. Näin muodostuu yhteisöllinen teos Savonlinnan katujen mielialoista ja ajatuksista muutaman päivän ajalta.
Iida Kilpeläinen on savonlinnalaissyntyinen taiteilija ja filosofian maisteri (taidehistoria), joka opiskelee kuvataidetta Turun AMK:n Taideakatemiassa. Häntä kiinnostavat aikamme ilmiöt, kuvastot ja merkkijärjestelmät.

Kuulokuvia esityksestä Hyvästi Saimaa
Klo 14.00 - 17.00
etsin paikkaa mihin voisin painautua
rantaviivassa kallio johon nojata
painaa pää, korvat veden alle ja lukkoon
kaikki kaikkonee
kuulun tähän
Runollinen lyhytkuunnelma tarjoaa maistiaisia Hyvästi Saimaa -esityksen maailmasta. Tule istuskelemaan, katselemaan ulapalle ja kuuntelemaan. Kuunnelma on jokaisen yksin kuunneltavissa. Tarjolla on kuulokkeita halukkaille, mutta suosittelemme ottamaan mukaan omat kuulokkeet ja älypuhelimen.
Muhasaaren teatterissa 30.6. ensi-iltansa saava Hyvästi Saimaa - esitys kaipuusta juurille etsii syitä siihen, miksi nuoret aikuiset muuttavat pois Savonlinnasta sekä tutkii heidän suhdettaan omiin juuriinsa.
Tekijätiedot: Hyvästi Saimaa -työryhmä Riikka Kasper, Aliisa Rinne, Veera Muhonen, Susanna Selin, Alejandro Montes de Oca ja Martta Pesonen.
saimaa soittaa selkäni takana
irronnutta kohtaa kalliosta
minusta
onko minulla oikeus tähän
olenko sittenkin vieras

Uniformuparadoksi
Ma - Pe 11.00 - 17.00
La - Su 11.00 - 15.00
Matleena Honkasen näyttely Univormuparadoksi tutkii työntekijöiden univormujen monitahoista suhdetta valtaan, identiteettiin ja valvontaan. Tämä näyttely esittelee erilaisia näkökulmia uniformiteetin paradoksiin ja sen vaikutukseen yksilöiden auktoriteettiin, itsetuntoon ja yksityisyyteen. Käyttäen Google Street View'tä tutkimme, miten univormut rajoittavat ja vahvistavat työntekijöiden asemaa yhteiskunnassa, ja miten valvonta vaikuttaa työntekijöiden käyttäytymiseen ja identiteettiin—kaduilla ja niiden ulkopuolella.

Tulevaisuuden kadut - Miltä kaupungin kadut näyttävät vuonna 2123
Ma - Pe 11.00 - 17.00
La - Su 11.00 - 15.00
Tämä taidenäyttely esittelee futuristisen kaupungin vuonna 2123. Koko kaupunki on
rakennettu vanerista, pleksilasista ja metallista, ja jokaisella rakennuksella on oma
ainutlaatuinen tarinansa kerrottavanaan. Tila on täynnä tarinoita, mikä antaa vierailijoille
mahdollisuuden uppoutua kokemukseen näkö- ja kuuloaistien avulla. Hän voi kuunnella
asukkaiden tarinoita ja löytää tarinoiden paikat näyttelystä.
IG: otsodesign

Intuitiivisia muotokuvia-teoksia
Ma - Pe 11.00 - 17.00
La - Su 11.00 - 15.00
Jenny Vesiväen lauantaina luodut teokset
jennyvesivaki.com - IG: @jennyvesivaki